Naar hoofdinhoud Naar footer

Vallen Verleden Tijd

Gepubliceerd op: 16-03-2017

Verminderen van het aantal valincidenten bij thuiswonende ouderen met verhoogd valrisico op basis van mobiliteitsproblemen, valhistorie of valangst.

Doel

Primair doel is het verminderen van het aantal valincidenten bij thuiswonende ouderen met verhoogd valrisico op basis van mobiliteitsproblemen, valhistorie of valangst. Secundaire doelen zijn het bewust worden van valgevaarlijke situaties, het verminderen van valangst en verbeteren van activiteitenniveau, mobiliteit en balans.

Voor mensen met osteoporose bestaat een aangepast programma waarvoor het originele programma als basis wordt gebruikt.

Aanpak

Het Vallen Verleden Tijd programma is een groepstraining voor maximaal 10 personen bestaande uit: een hindernisbaan, spelvormen en valtraining (10 bijeenkomsten van 1,5 uur, twee maal per week). Voor het aangepaste programma voor mensen met osteoporose wordt voorlichting over osteoporose, veiligheid in en om huis, functionele looptraining en botbelastende oefeningen toegevoegd (11 bijeenkomsten).

Over deze interventie

Erkend

Erkenning is mogelijk op de volgende niveaus:

  • Goed onderbouwd
  • Effectief volgens eerste aanwijzingen
  • Effectief volgens goede aanwijzingen
  • Effectief volgens sterke aanwijzingen.

Deze interventie is door de erkenningscommissie beoordeeld als:
Sterke aanwijzingen voor effectiviteit

Datum van erkenning

07-09-2023

Erkend door

Commissie 4: Gezondheidsbevordering en preventie voor volwassenen en ouderen (RIVM)

Toelichting Commissie

Vallen verleden tijd is een effectieve interventie die zich al lange tijd richt op de bekende risicofactoren van vallen bij ouderen. De onderbouwing van de aan te pakken factoren zit goed in elkaar met een uitgebreide beschrijving van probleem en oorzaken. Ook de uitvoerbaarheid en de implementatie is goed uitgewerkt. De kwaliteit is zeer goed geborgd. De interventie is goed ingebed in het landelijk netwerk en gaat mee in landelijke ontwikkelingen. Het is mooi dat nieuwe doelgroepen (mensen met laag IQ en osteoporose) ook veilig mee kunnen doen.

Geplaatst op

16-03-2017