Naar hoofdinhoud Naar footer

De Krachten Gebundeld voor Gezond Leven!

Gepubliceerd op: 03-04-2025

Mensen met verstandelijke beperking hebben voor een gezonde leefstijl meer ondersteuning nodig van hun omgeving. Voor een gezond voedingspatroon en voldoende beweging hebben ze ondersteuning nodig van professionele begeleiders. Het doel van De Krachten Gebundeld voor Gezond Leven is om, door middel van een leertraject en een omgevingsscan, begeleiders in staat te stellen deze ondersteuning te bieden.

Over deze interventie

Deze interventie is door de erkenningscommissie beoordeeld als: Goed onderbouwd

Erkenning is mogelijk op de volgende niveaus:

  • Goed onderbouwd
  • Effectief volgens eerste aanwijzingen
  • Effectief volgens goede aanwijzingen
  • Effectief volgens sterke aanwijzingen.

Datum van erkenning

15-05-2024

Erkend door

Erkenningscommissie Gehandicaptenzorg (Vilans)

Voor zowel begeleiders/professionals als voor de cliënten zelf is het belangrijk dat een gevarieerd vormgegeven interventie als deze beschikbaar komt in heel het land. Praktijk en onderzoek gaan hand in hand in de ontwikkeling van deze interventie. De verschillende soorten materialen zorgen voor een goede afwisseling en voor een mogelijk effect op verandering bij de begeleiders.

Het hoofddoel van De Krachten Gebundeld voor Gezond Leven is om, door middel van een leertraject en een omgevingsscan, begeleiders in staat te stellen om mensen met een matige tot (zeer) ernstige VB ondersteuning te bieden bij een gezonde leefstijl op het gebied van voeding en beweging.

Professionele begeleiders van volwassenen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking (VB) met een intensieve zorgvraag. Het gaat daarbij om mensen die ondersteuning krijgen vanuit een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

De interventie van De Krachten Gebundeld voor Gezond Leven bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een leertraject voor begeleiders bestaande uit een op individuele behoeften afgestemde combinatie van verschillende leerinterventies gericht op leefstijlondersteuning en gedragsverandering t.a.v. voeding en beweging. 
  • Een omgevingsscan waarin de situatie van een woon- of dagbestedingslocatie in kaart wordt gebracht en een actieplan wordt opgesteld om te werken aan een gezondheidsbevorderende omgeving t.a.v. ondersteuning van een gezondvoedingspatroon en voldoende beweging.

De materialen zijn vrij verkrijgbaar via de website van de Krachten Gebundeld.

Mensen met VB hebben nog meer dan mensen uit de algemene bevolking ondersteuning nodig van hun sociale omgeving en context voor een gezonde leefstijl. Ze hebben voor een gezonde leefstijl, zoals een gezond voedingspatroon en voldoende beweging ondersteuning van professionele begeleiders nodig. Daarom richt de interventie zich op een leertraject voor professionele begeleiders en een gezondheid bevorderende omgeving t.a.v. voeding en beweging.

Leertraject

Het leertraject is ontwikkeld met Intervention Mapping. De inhoud is gebaseerd op het Theoretical DomainsFramework, gerelateerd aan het COM-B systeem en gedragsveranderingstechnieken. Deze theorieën schetsen de condities voor leefstijlondersteuning en elementen voor gedragsverandering. De vorm van het leertraject is gebaseerd op de theorie van Kolb en bestaat uit een op individuele behoeften afgestemde combinatie van leerinterventies: een e-learning, vier cursusbijeenkomsten voor begeleiders, toepassingsopdrachten en job-aids. Belangrijke aspecten van het leertraject zijn: samen leren op de werkvloer, formeel en informeel leren, leiderschap en reflectie op het leerproces. 

Omgevingsscan

De omgevingsscan is gebaseerd op de settings benadering voor gezondheidsbevordering en op omgevingsdeterminanten voor positieve gezondheid. In drie aansluitende studies is deze omgevingsscan ontwikkeld. Concreet richt de omgevingsscan zich in combinatie met het actiegesprek op verschillende niveaus van de omgeving en levert informatie op over hoe een gezond voedingspatroon en voldoende beweging makkelijker te maken in de betreffende setting. De omgevingsscan is een bottom-up aanpak die stakeholders een gezondheid bevorderende bril op laat zetten om te identificeren wat nodig is voor een gezonde leefomgeving passend bij de behoeften van de gebruikers. Deze kennis wordt omgezet in een actieplan waarbij de uitvoer bijdraagt aan een gezonde leefomgeving t.a.v. voeding en beweging en het integreren van gezondheidsbevordering in het systeem van de betreffende zorgorganisatie.

Zowel het leertraject als de omgevingsscan zijn geïmplementeerd en geëvalueerd in de dagelijkse praktijk op vier verschillende locaties van zorgorganisaties. 

Leertraject

De implementatie van het leertraject is onderzocht met een procesevaluatie en haalbaarheidsstudie, uit de procesevaluatie blijkt dat het leertraject uitgevoerd is zoals bedoeld. Vanuit de haalbaarheidsstudie komt naar voren dat het een veelbelovende interventie is. 

Omgevingsscan

De omgevingsscan geeft een overzichtelijk beeld van een locatie en levert toepasbare kennis op waarmee professionele begeleiders en stakeholders direct acties kunnen uitzetten om te werken aan een gezondheid bevorderende omgeving t.a.v. voeding en beweging voor mensen met een verstandelijke beperking.Het leertraject en de omgevingsscan vormen samen de interventie. De onderdelen zijn aanvullend aan elkaar en kunnen, afhankelijk van de praktijkvraag, in een willekeurige volgorde worden uitgevoerd. Zie ook de ervaringen tijdens het implementatieproject op de Krachten Gebundeld | Over het project.

Annelies Overwijk

E-mail: a.overwijk@pl.hanze.nl

Telefoon: 050 595 1380

Download hier de volledige interventiebeschrijving