Krijg meer inzicht in werkwijze erkende interventies
Gepubliceerd op: 29-07-2024
Laatst bijgewerkt op: 29-07-2024
Onlangs bracht het Samenwerkingsverband Erkenning van Interventies (SEI) de publicatie ‘Kies erkend, krijg erkenning’ uit. Het doel? Inzicht geven in de gezamenlijke criteria van erkenning en het belang van werken met erkende interventies.
Verschillende kennisinstituten en organisaties, waaronder Vilans, beoordelen en erkennen interventies voor de zorg en ondersteuning aan kwetsbare mensen in de samenleving. Deze organisaties maken daarbij gebruik van objectieve beoordeling door een erkenningscommissie.
Proces van erkenning en belang erkende interventies
Maar hoe het gaat het erkennen van interventies in z’n werk? Wat zijn precies de criteria? En wat verstaan deze organisaties gezamenlijk onder de verschillende niveaus van erkenning? En waarom is het zo belangrijk om met erkende interventies te werken? Dat en nog meer staat allemaal beschreven in de publicatie ‘Kies erkend, krijg erkenning Criteria 2024-2027’ van het SEI.
Doen wat werkt
In de publicatie staan ook wat ervaringen van gebruikers van interventies. Zo vertelt Denis Wiering, voormalig beleidsmaker gemeente Rotterdam: ‘Ik kies erkende interventies omdat het gaat om het optimaal opgroeien van kinderen en jongeren. En dan is het belangrijk dat je niet zomaar iets doet, maar dat je doet wat werkt. Of op zijn minst wat onderbouwd is. Erkenning biedt een startpunt om te meten, leren en verbeteren, zodat we daarmee optimaal bijdragen aan het kansrijk, veilig en gezond opgroeien van kinderen en jongeren.’
Over het SEI
Als Vilans vinden we het belangrijk om deel te nemen aan het SEI. Hierin werken we samen met de volgende organisaties:
- RIVM Centrum Gezond Leven
- Kenniscentrum Sport & Bewegen
- Nederlands Jeugdinstituut
- Movisie
- Trimbos-instituut
Al deze landelijke kennisinstituten hanteren bij hun erkenningstrajecten dezelfde werkwijze en criteria. In onze databank staan ook de erkende interventies van deze samenwerkingspartners, voor zover ze relevant zijn voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg.
Downloads