Naar hoofdinhoud Naar footer

Meld jouw ouderenzorginterventie aan voor de Pilot Goed beschreven

Gepubliceerd op: 26-08-2024

Het team langdurige ouderenzorg van het Erkenningstraject van Vilans start dit najaar een pilot. Het gaat om het toevoegen van het erkenningsniveau Goed beschreven. Hierdoor maken meer veelbelovende interventies kans op erkenning. Zo worden interventies, die goed in de praktijk toepasbaar zijn, toegankelijk voor meer professionals en informele zorgverleners in de langdurige zorg.

In de databank Erkende interventies van Vilans  staan interventies voor de zorg en ondersteuning aan kwetsbare mensen in de samenleving. De onafhankelijke erkenningscommissies Gehandicaptenzorg en Langdurige ouderenzorg beoordelen de interventies. Zorgprofessionals en informele zorgverleners kunnen zo gebruik maken van onderbouwde en beproefde aanpakken. 

Wat betekent Goed beschreven? 

Goed beschreven interventies zijn goed uitvoerbaar, overdraagbaar en gebaseerd op praktijkervaringen. Het gaat om een goede beschrijving van doel, doelgroep, aanpak, benodigde deskundigheid, kwaliteitsbewaking en randvoorwaarden. Dit alles geeft  handvatten voor succesvolle implementatie in de lokale setting of context. 

Het landelijke Samenwerkingsverband Erkenning van Interventies (SEI), waar Vilans ook aan deelneemt, maakt al langer gebruik van het niveau Goed beschreven. Tot nu toe kent Vilans alleen de niveaus Goed onderbouwd en Effectief. Met de pilot wordt gekeken of het ook mogelijk is om het niveau Goed beschreven toe te voegen.

De erkenningsniveaus bouwen op elkaar voort. Alle interventies zijn goed uitvoerbaar. Niveau een is Goed beschreven, niveau twee is Goed onderbouwd en niveau drie is Effectief.

De drie erkenningsniveaus bouwen op elkaar voort. Als een interventie Goed beschreven is, kan de vervolgstap zijn om de interventie te onderbouwen met wetenschappelijke kennis. Vervolgens kan je als interventie-ontwikkelaar eventueel een onderzoek uitvoeren naar de effecten van de interventie. Zo kan je stapsgewijs werken aan een steeds hoger niveau van erkenning. 

Hoe meld ik me aan?

De pilot richt zich op eigenaren van interventies voor de ouderenzorg. Heb je interesse om mee te doen? Dan kun je de interventie aanmelden volgens de gebruikelijke procedure.

Komt de interventie voor beoordeling in aanmerking? Dan start het traject met het beschrijven van het format interventiebeschrijving dat ook geldig is voor de niveaus Goed onderbouwd en Effectief. Voor Goed beschreven hoeven de onderdelen die gericht zijn op onderbouwing en effectiviteit, niet ingevuld te worden. 

Hoe lang duurt de pilot Goed beschreven?

De pilot zal ongeveer 2 jaar duren, tot najaar 2026. Op basis van evaluatie besluiten we of de werkwijze een vast onderdeel wordt binnen het Erkenningstraject van Vilans. Bij een negatief besluit, heeft dit géén gevolgen voor de interventies die tijdens de pilot op dit niveau zijn erkend. De erkenning blijft gewoon geldig en wordt getoond in de Databank erkende interventies van Vilans. Ook interventies die dan nog ‘in traject’ zijn kunnen nog steeds worden beoordeeld door de erkenningscommissie. Voor het regulier verlengen van de erkenning worden er afspraken gemaakt. 

Meer informatie?

Neem dan contact op met Manon Metselaar (m.metselaar@vilans.nl) of Godelief Willemse (g.willemse@vilans.nl) van Vilans.